Żywe Octy – sposób użycia

Żywe Octy – sposób użycia

ŻYWY OCET // CO ZAWIERA 

 

KWAS OCTOWY

ZDROWOTNE DZIAŁANIE OCTÓW MAJĄ PRZEDE WSZYSTKIM TE NIEPASTERYZOWANE. ZAWIERAJĄ BAKTERIE FERMENTACYJNE I PROBIOTYCZNE, KWAS OCTOWY, ENZYMY, MIKROELEMENTY, WITAMINY. WYBIERAJCIE OCTY Z OSADEM, LEKKO MĘTNE. NA ŻYWYM NIEPASTERYZOWANYM OCCIE MOŻE ZBIERAĆ SIĘ BIAŁY NALOT, CZASEM O KONSYTNECJI GALARETKI, TO SA BAKTERIE OCTOWE I DOWÓD NA TO, ŻE OCET NIE ZOSTAŁ PODDANY OBRÓBCE CIEPLNEJ.  OCET JEST NATURALNYM KONSERWANTEM I NIE PLEŚNIEJE.

WITAMINY I MIKROELEMENTY MAJĄ RÓŻNE STĘŻENIE I RODZAJE W ZALEZNOŚCI OD SKŁADNIKÓW UŻYTYCH DO FERMENTACJI. 

 

ARONIA
ZAWIERA WITAMINY: C, B1, B2, B6, P, PP, E I A, MINERAŁY: MAGNEZ, POTAS, FOSFOR, WAPŃ, ŻELAZO, MIEDŹ, MANGAN, MOLIBDEN, JOD, BOR I KOBALT, A TAKŻE ANTOCYJANY, FENOLOKWASY, GARBNIKI I PEKTYNY. 

WINOGRONA
DOCENIAŁ JE JUŻ HIPOKRATES. ZAWIERAJĄ KWASY ORGANICZNE: CYTRYNOWY, MRÓWKOWY, JABŁKOWY, WINNY, POTAS, FOSFOR, WAPŃ, MAGNEZ, CHLOR, WITAMINY: C, A, B (GŁ. B1,PP,B2), ŻELAZO, JOD, BOR ZWIĄZKI POLIFENOLOWE. 

DEREŃ
ZAWIERA MINERAŁY ŻELAZA, A TAKŻE POTASU, WAPNIA, FOSFORU, MAGNEZU, CYNKU, MIEDZI I MANGANU, JAK RÓWNIEŻ BETA-KAROTEN, FLAWONOIDY, KWASY ORGANICZNE (JABŁKOWY I CHINOWY), PEKTYNY, GARBNIKI. WITAMINY C, P I A. C, ANTYCYJANY (PRZECIWUTLENIACZE Z GRUPY ZWIĄZKÓW FLAWONOWYCH I BARWNIKÓW). 

HIBISKUS
ZAWIERA KWASY ORGANICZNE; CYTRYNOWY, JABŁKOWY, WINOWY, SZCZAWIOWY, 

HIBISKUSOWY, PROTOKATECHOWY (SILNY ANTYOKSYDANT), ANTOCYJANY, POLIFENOLE I FLAWONOIDY. ANTOCYJANY NADAJĄ KWIATOM HIBISKUSA CHARAKTERYSTYCZNĄ, INTENSYWNĄ BARWĘ, POLIFENOLE I FLAWONOIDY, WITAMINĘ C. 

PIGWA

GARBNIKI, PEKTYNY, OLEJKI. DUŻA ZAWARTOŚĆ WITAMINY C, B1, B2, KAROTENOIDY, POFENOLE I FLAWONOIDY.  

KWIAT CZARNEGO BZU

NIEPOWTARZALNY AROMAT I KOLOR. FLAWONOIDY, FLAWONOLE, GLIKOZYDY, KWASY FENOLOKARBONOWE, STEROLE, TRIPERPENY, CHOLINA. 

OWOC CZARNEGO BZU

POLIFENOLE I FLAWONOIDY, ANTOCYJANY, FENOLOKWASY WITAMINĘ A, C, GRUPY B. SOLE MIENRALNE GLINU, ŻELAZA, POTASU, SODU I WAPNIA. 

WIŚNIA

DUŻA ZAWARTOŚĆ ANTYOKSYDANTÓW, ANTOCYJANÓW, WITAMINA C, POTAZ, CYNK, MAGNEZ, KUMARYNA.

GRUSZKI

MIKROELEMENTY: POTAS, FOSFOR, WAPŃ, MAGNEZ, SÓD, MIEDŹ, ŻELAZO, BOR, JOD. WITAMINY A, B1, B2, B6, C i PP.

JABŁKA 

WITAMINY A, E, K, C, GRUPA B.  MIKROELEMENTY: WAPŃ, FOSFOR, MAGNEZ. KWASY GALUSOWY, CHLOROGENOWY.

W NASZYCH OCTACH ROBIONYCH ZE ZWIĘKSZONĄ ILOŚCIĄ SKÓREK JABŁKA DODATKOWO LUTEINA, ZEAKSANTYNA I KWAS URSOLOWY. 

 

BLUSZCZYK KURDYBANEK
Nazywany zielem mocy. Napar z bluszczyka podawano na wzmocnienie wojownikom przed walką.
Zwiększa zdolność do produkcji leukocytów odpowiedzialnych za odporność. Wspiera pracę serca, reguluje pracę układu trawiennego (zalecany przy zespole jelita drażliwego), działa bakteriobójczo i wirusobójczo.

 

ŻYWY OCET // W KUCHNI 

 

SOS WINEGRET
8 ŁYŻEK OLIWY
3/4 ŁYŻKI OCTU OWOCOWEGO JASNEGO
ŁYŻECZKA MIODU, PIEPRZ, SÓL, OPCJONALNIE ODROBINA MUSZTARDY. 

 

MARYNATA DO WARZYW GRILLOWANYCH
150 ML OCTU, POSIEKANY CZOSNEK, DROBNO POSIEKANA SZALOTKA, ZIELE ANGIELSKIE, ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA (TYMIANEK, OREGANO, LUBCZYK).
SÓL, PIEPRZ. 

MARYNATA DO RYB
100 ML OCTU, 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU, ŁYŻECZKA STARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ, SÓL, PIEPRZ. 

MARYNATA DO MIĘS
2/3 SZKLANKI OCTU (NAJLEPIEJ CIEMNEGO), 1/3 SOSU SOJOWEGO, 1/3 OLIWY DO SMAŻENIA, 3 ZMIAŻDŻONE ZĄBKI CZOSNKU, 2 LIŚCIE LAUROWE, ZIELE ANGIELSKIE, SÓL, PIEPRZ, CZĄBER LUB INNE ULUBIONE ZIOŁA. 

 

DO PRZYRZĄDZANIA NAPOJÓW 

 

PODSTAWOWY
2/3 ŁYŻKI OCTU NA SZKLANKĘ WODY. MOŻNA ŁĄCZYĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI MIÓD, SYROP OWOCOWY.
ROZGRZEWAJĄCY, PRZYŚPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII
ŁYŻECZKA ŚWIEŻO STARTEGO IMBIRU, PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY, ŁYŻKA MIODU, ZAGOTOWAĆ, OSTUDZIĆ DO TEMPERATURY POKOJOWEJ, DODAĆ DWIE ŁYŻKI OCTU OWOCOWEGO. 

PRZECIWSKAZANIA 

OSOBY Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI ŻOŁADKA I WĄTROBY POWINNY SIĘ SKONSULTOWAC Z LEKARZEM. 

NIE JEST PRZECIWSKAZANIEM CUKRZYCA, CUKIER ZAWARTY W OWOCACH I UŻTY DO ROZPOCZECIA FERMENTACJI ULEGA CAŁKOWITEMY ROZKŁADOWI I PRZEKSZTAŁCA SIĘ W KWAS OCTOWY.

 

ŻYWY OCET // W KOSMETYCE 

 

PŁUKANKA DO UST ZAMIAST GOTOWYCH DROGERYJNYCH
ŁYCZKA OCTU (JASNEGO) NA PÓŁ SZKLANKI WODY. PO PŁUKANIU, JESZCZE RAZ PRZEPŁUKAĆ JAMĘ USTNĄ CZYSTĄ WODĄ, BEZ OCTU. 

 

DO WŁOSÓW: PRZYWRACAJĄCA BLASK, ZAPOBIEGA ROZDWAJANIU SIĘ KOŃCÓWEK, UŁATWIAJĄCA ROZCZESYWANIE. PŁUKANKA
OCET ZMIESZANY W PROPORCJI 1 DO 3 Z WODĄ. MOŻNA TEŻ STOSOWAĆ W AEROZOLU JAKO MGIEŁKĘ DO WŁOSÓW. 

 

CERA TŁUSTA I ZE SKŁONNOŚCIĄ DO ZMIAN TRĄDZIKOWYCH 

TONIK
1/4 OCTU JABŁKOWEGO + 3⁄4 WODY PRZEGOTOWANEJ PRZEMYWAĆ TWARZ RANO I WIECZOREM 

PEELING
4 ŁYŻKI OCTU JABŁKOWEGO 8 ŁYŻEK WODY PRZEGOTOWANEJ, JEDNO STARTE JABŁKO 

NA ROZSZERZONE PORY
TONIK

100 ML PRZEGOTOWANEJ WODY, 2 ŁYŻKI OCTU. WYMIESZAĆ. 

PEELENG ENZYMATYCZNY

ΖΜΙΚSOWANY MIĄŻSZ DYNI 3 ŁYZKI, 10 KROPEL WITAMINY E, 2 ŁYŻKI DOWOLNEGO OCTU, WYBRANEGO W ZALEZNOŚCI OD RODZAJU CERY. ZMIESZAĆ NAŁOŻYĆ NA 10 MINUT. 

 

CERA NORMALNA I SUCHA
TONIK WYRÓWNUJĄCY KOLORYT, REGULUJĄCY WYDZIELANIE SEBUM.
1/3 DOWOLNEGO OCTU 2/3 PRZEGOTOWANEJ WODY. DOBRZE ZASTĄPIĆ WODĘ ULUBIONYM HYDROLATEM, NP. RÓŻANYM. 

 

MASECZKA PRZECIWSTARZENIOWA
2 ŁYŻKI CIEMNEGO OCTU, ŁYŻKA MIODU 5 KROPEL MULTIWITAMINY DLA DZIECI

MASECZKA ŚCIĄGAJĄCA
ŁYŻKA ZMIELONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH LUB OTRĄB, ŁYŻKA OCTU OWOCOWEGO, UBITE BIAŁKO Z JEDNEGO JAJA. 

 

MASECZKA PRZED WYJŚCIEM
150 ML GĘSTEGO JOGURTU, ŁYŻECZKA KURKUMY, ŁYŻKA OCTU OWOCOWEGO. UWAGA! SILNIE BRUDZI UBRANIA. 

 

CIENIE POD OCZAMI 

OCET Z OWOCÓW CZARNEGO BZU LUB INNY CIEMNEGO KOLORU ZMIESZAĆ PÓŁ NA PÓŁ Z WODĄ, UŻYC DO MOKREGO OKŁADY NA POWIEKI I POD OCZY.